Zapraszamy do kontaktów z naszą biblioteką przez komunikatory internetowe:
Martyna Bunda
"Nieczułość"
Dnia 22.05.2017 r. w Bibliotece w Regulicach odbyły się w ramach bloku tematycznego „Kuchenne rewolucje z książką” warsztaty kulinarne prowadzone przez Oliwię Jakubik Pękalę.
Na warsztatach mówiono o podstawowych zasadach zdrowego żywienia, o właściwych nawykach żywieniowych, o prawidłowym łączeniu składników pokarmowych. Nie od dziś wiadomo, że zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym wpływa na długość życia. Dzieci wspólnie z rodzicami pod okiem specjalistki przygotowywały zdrowy posiłek. Była okazja poznać nowe smaki i poeksperymentować przy przyrządzaniu różnych potraw, a wszystko zgodnie z zasadą smacznie i zdrowo. Na spotkaniu zachęcano obecnych do korzystania z wielu dostępnych poradników dot. zdrowego żywienia i przekazujących informacje o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw.
Prowadząca warsztaty Oliwia Jakubik-Pękala propagatorką zdrowego stylu życia, pasjonuje się technikami relaksacyjnymi, a zwłaszcza jogą. Ukończyła roczny Kurs Umiejętności Interpersonalnych i Podstaw Pomagania w Krakowskim Centrum Causallingu Gestalt, roczny Kurs Terapii Ekspresyjnych i Technik Relaksacyjnych oraz kurs psychodramy.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu KSIĄŻKA DOBRA NA WSZYSTKO! dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z programu „Partnerstwo dla książki” oraz przez Gminę Alwernia. Parterami MGBP w Alwerni w realizacji projektu są: Stowarzyszenie Młoda Alwernia, Stowarzyszenie Alwernia Plus, Stowarzyszenie „Seniorzy Alwerni”, Stowarzyszenie na Rzecz Poręby Żegoty.